De Ontmoeting     

 

 


Han en Lies ontmoetten elkaar in het voorjaar van 1980 op een van die prachtige stille landweggetjes van het Groninger Hogeland. De Norton Navigator van Lies had de brui eraan gegeven en Han was verrast toen hij tijdens een testrit met zijn oude Alvis een jonge vrouw haar motor voort zag duwen. Zoveel vrouwelijke motorrijders zag je destijds nog niet, zeker niet met een Engelse motor en helemaal niet in Noord Groningen waar bijna het enige verkeer dat je op de landweggetjes tegenkwam een boer op een trekker of een eenzame fietser was.
Aangezien Han een groot liefhebber is van klassieke motorfietsen én van vrouwen, sprak het vanzelf dat hij bij deze combinatie stopte en vroeg of hij haar ergens mee kon helpen. Nadat ze had uitgelegd dat de Norton steeds inhield en nauwelijks meer vooruit te branden was vertelde Han dat hij wel wat ervaring had met Engelse motorfietsen en dat hij er thuis wel even naar wilde kijken (dat hij ook Lies wel even wat langer wilde bekijken zei hij er niet bij).

"Thuis" was in het dorpje Den Andel, zo'n 10 kilometer verderop en ze besloten dat Han de Norton op sleeptouw zou nemen. Helaas had hij geen touw bij zich maar in de kofferbak van de Alvis lag een stapel T-shirts met diverse
motoropdrukken, volgens Han proefdrukken uit zijn textieldrukkerij. Samen knoopten ze een stuk of 10 T-shirts stevig aan elkaar en aan de Alvis en de Norton: dat was het begin van hun samenwerking. Han zette er flink de vaart in en na een spannend tochtje bereikten ze Den Andel.
Han bleek een goede gastheer en onder het genot van een drankje maakten ze nader kennis.
Die kennismaking beviel zo goed dat ze enige maanden later besloten te gaan samenwerken en -wonen.
Han had een eenmanszaak, een zeefdrukkerij en Lies wilde het vak graag leren.
Hij had in 1972 een armenhuis gekocht in Den Andel: een oud pandje uit 1905 waar Han in 1980 toen ze elkaar leerden kennen al veel aan verbouwd had. Achter dit armenhuis staat het woonhuis: 'villa omega', waar ze nu nog wonen.

Han drukte al sinds 1972 klassieke motormerken en exploded views van Engelse motorblokken op T-shirts, die hij vervolgens onder de naam Motomania via advertenties in motorbladen verkocht aan enthousiaste motorrijders in heel Nederland.
Maar er waren ook motor ruilbeurzen waar iedere sleutelaar die onderdelen voor zijn motor zocht naar toeging om urenlang in bakken te zoeken naar net dat éne onderdeeltje.
Dat was de ideale plek om de motorshirts aan de man te brengen en om de naam Motomania wat bekendheid te geven dacht Han.
Dus toen hij Lies in 1980 ontmoette, die meteen enthousiast was over dit plan gingen ze samen naar hun eerste motorbeurs in Drunen, waarna veel beurzen in binnen en buitenland volgden
Ook buiten deze beurzen om verliep de samenwerking goed, Lies leerde drukken en Han maakte de ontwerpen en de drukvormen.
Hij had een hekel aan de administratie en bewaarde alle rekeningen en bonnetjes in een schoenendoos die hij eens per jaar omkieperde en daarna probeerde alles in goede volgorde te leggen zodat de accountant er wijs uit kon worden, maar Lies vond het wel leuk om de boekhouding te doen.
Ze is ook goed in het leggen en onderhouden van het kontakt met de klanten, Han houdt zich liever met techniek, motoren en machines bezig.